Hewlett-Packard і Dell оновлюють свої модульні масиви

Компанія Hewlett-Packard відзначила першу річницю покупки виробника модульних дискових масивів фірми 3PAR випуском нового покоління систем зберігання. У зробленому 23 серпня анонсі звертає на себе увагу нове найменування масивів 3PAR, які тепер офіційно називаються HP P10000 3PAR … Практично одночасно з анонсом систем зберігання HP P10000 3PAR компанія Dell представила нове покоління своїх дискових масивів EqualLogic, які, як і HP P4000 (LeftHand), призначені для SAN iSCSI.

За півроку до купівлі  3Par компанія вирішила провести уніфікацію номенклатури своїх систем зберігання і в результаті масиви середнього класу Enterprise Virtual Array (EVA) стали називатися HP P6000 і P8000, а масиви старшого класу XP – HP P9000. Оскільки зараз Hewlett-Packard позиціонує масиви 3PAR як продукти, що займають нішу між P8000 і P9000, то вони повинні були б називатися HP P8500, але замість цього в їх назві використано позначення P10000. Очевидно, що цим найменуванням компанія хоче підкреслити, що розглядає спадщину 3PAR як флагман своїх дискових масивів. Хоча ці масиви по продуктивності і масштабованості поки поступаються HP P9000, проте Hewlett-Packard робить на них основну ставку, розраховуючи, що реалізована в них технологія динамічного виділення ємності додаткам thin provisioning буде затребувана ринком у зв’язку з масовим впровадженням хмар (згідно з прогнозом IDC , наступного року 85% інстальоване нових додатків будуть спеціально розроблені для розгортання в хмарних інфраструктурах). Крім того, HP P9000 – це OEM-версія “монолітних” дискових масивів VSP виробництва корпорації Hitachi, а це означає, що прибутковість цих продуктів нижче, ніж у продуктів, які Hewlett-Packard виробляє сама, а їх “монолітність” веде до великої вартості масиву навіть у мінімальній конфігурації, що істотно обмежує коло потенційних покупців в порівнянні з модульними масивами.

Нова лінійка HP P10000 3PAR складається з моделей V400 і V800, які замінюють старші моделі T-Class з колишнього сімейства масивів 3PAR. Флагманський масив V800 масштабується до 1920 накопичувачів і 1,6 Пб фізичної ємності, вдвічі перевершуючи за останнім показником випускався досі 3PAR T800 (V400 підтримує до 960 дисків і 800 Тб ємності). Крім того, у нових масивів в півтора рази зросла максимальне число дисків і портів Fibre Channel, а також використовується більш потужний контролер, який реалізує функцію thin provisioniong. Обидва нових масиву використовують жорсткі диски з інтерфейсом Fibre Channel і SATA, а також підтримують твердотільні диски SSD. У наступному році Hewlett-Packard планує випустити для них дискові полки з 2,5-дюймовими вінчестерами SAS. Ще одне нововведення цієї серії дискових масивів – це інтеграція функції віддаленого копіювання 3PAR Remote Copy з технологією HP-UX Service Guard, яка застосовується для побудови катастрофостійких кластерів з Unix-серверів HP Integrity, що дозволить використовувати 3PAR в конфігураціях обчислювальних комплексів високої готовності.

У США нові системи зберігання Hewlett-Packard коштують від 288 тис. дол

Разом з HP P10000 3PAR компанія представила технологію Peer Motion, яка реалізує управління томами даних, розподіленими по однотипним системам зберігання з використанням механізму peer-to-peer. Крім 3PAR цю технологію підтримують дискові системи HP P4000 (LeftHand), призначені для мереж зберігання SAN на базі iSCSI.

Peer Motion дозволить прозоро переносити дані додатків між дисковими масивами, в тому числі для забезпечення відмовостійкості додатків і при заміні систем 3PAR попереднього покоління, а також розширити можливості thin provisioning на кілька масивів. Деякі аналітики розглядають Peer Motion як відповідь Hewlett-Packard на технологію Vplex корпорації EMC, яка вийшла торік.

Практично одночасно з анонсом систем зберігання HP P10000 3PAR компанія Dell представила нове покоління своїх дискових масивів EqualLogic, які, як і HP P4000 (LeftHand), призначені для SAN iSCSI. За заявою Dell, у нових EqualLogic PS4100 і PS6100 до 60% зросла продуктивність введення / виведення в порівнянні з поточними моделями EqualLogic. У нових масивах вже підтримуються 2,5-дюймові диски, що дозволило зменшити розмір дискової полиці з 3U до 2U, і використовується вдосконалена версія 5.1 микрокода. Масив EqualLogic PS4100 позиціонується як система зберігання для малого та середнього бізнесу та віддалених офісів, масштабована до 36 Тб, а підтримуюча 72 Тб ємності EqualLogic PS6100 – як система для віртуалізованих центрів обробки даних. Обидві системи підтримують об’єднання декількох масивів у групу, завдяки чому максимальну ємність EqualLogic PS4100 можна збільшити до 72 Тб, а PS6100 – до 1,2 Пб.

Для використання цих масивів в якості мережевих систем зберігання NAS вийшов NAS-шлюз EqualLogic FS7500, в якому застосовується Швидка, файлова система Dell Scalable File System, що реалізує балансування навантаження між вузлами, моніторинг стану кеш-пам’яті і багатопоточність при обробці запитів вводу / виводу.

Джерело інформації: http://www.pcweek.ua/themes/detail.php?ID=134283