Нове покоління HPE MSA Gen6

У вересні 2020 компанія НРЕ представила систему зберігання даних серії MSA 6-го покоління (MSA Gen6). В жовтні 2020 року оголошено про припинення провадження MSA Gen5 (MSA 1050, MSA 2050 і MSA 2052).

Серія Gen6 так само, як і Gen5, забезпечує інтерфейси SAS, iSCSI і Fiber Channel. Однак, якщо у Gen5 iSCSI тільки на 1 GbE, то у Gen6 – на 10 GbE і 10Gbase-T. Крім того, у Gen5 FC на 8 Gbs, а у Gen6 – на 16 Gbs.

Процесори в контролерах були замінені на більш потужні, а також до них додані ASIC, які повинні прискорити операції з RAID-групами. Об’єм кеш-пам’яті був збільшений до 24 Гбайт. Механізм багаторівневого зберігання був повністю перероблений і називається тепер «Tiering v2.0», що, окрім нової назви, передбачає вищу ефективність.

Серія MSA Gen6 складається з трьох моделей:

Система зберігання HPE MSA 1060: недорога SAN початкового рівня в ціновому діапазоні від 5 до 10 тис. дол. Призначена для невеликих інсталяцій з більш-менш постійною ємністю і продуктивністю, особливо у випадках обмеженого бюджету.

Система зберігання HPE MSA 2060: гнучкий в конфігурації варіант SAN для більших розгортань з бюджетом від 10 до 15 тис. дол., який добре підходить для  навантажень, що динамічно змінюються, швидкого зберігання даних з шифруванням та для масштабованих рішень, наприклад, для зберігання даних відеоспостереження.

Система зберігання HPE MSA 2062: недорога гібридна SAN для підприємств малого та середнього бізнесу, яким потрібна одна СЗД «для всього»: для різних типів навантажень, як з послідовним, так і з довільним доступом і високою місткістю зберігання.

Конструктив MSA Gen6 відрізняється від того, що було в Gen1 – Gen5. Gen6 виконана в форм-факторі 2U. Спереду знаходиться корзина на 24 x 2.5′ HDD. Варіанту контролерних шасі на 12 носіїв 3.5′ не передбачено. Ззаду розташовуються контролери та блоки електроживлення.

Кеша є 12GB на контролер або 24GB на систему, захищається за допомогою super capacitors і compact flash. Для підключення серверів кожен контролер може мати порти, які обирають з трьох типів:

– 16Gb FIbre Channel

– 1 / 10Gb iSCSI (10GBASE-T)

– 12Gb SAS

У моделі 1060, обмеженій двома SAS портами, для збільшення кількості підключень хостів доступний оригінальний fan-out cable (Y), який забезбечує 12Gb трафік на кожен канал.

Корзини масиву MSA 1060 постачаються тільки для SFF-накопичувачів, однак, можуть використовуватися корзини для MSA 2060 (до 3 штук). У такій конфігурації накопичувачі SFF і LFF можуть використовуватися разом. Масив MSA 2060 (2062) здатних розширюватися до 9 корзин.

Підтримувані типи накопичувачів:

– SSD RI (Read Intensive) з підвищеною здатністю зчитування / запису рекомендовано використовувати для рівня з високою продуктивністю і кеша читання (Performance Tier / Read cache);

– SAS HDD 15 / 10K корпоративного класу для стандартного рівня (Standard tier);

– SAS HDD 7.2K середнього класу (Midline) для архівного рівня (Archive tier);

– SED: Накопичувачі з автоматичним шифруванням даних (Self Encrypting Drives).

У комплект MSA 2062 тепер входять два SSD по 1,92 Тбайт (Read Intensive), замість двох 800 Гбайт (Mixed Use) у 2052. Крім віртуальних RAID 1, 10, 5 і 6 підтримується новий: MSA-DP +, який повинен в рази швидше перебудовуватися в разі виходу дисків з ладу і має ряд інших переваг (наприклад, не вимагає виділеного диска для hot spare. Диски можуть бути довільної ємності з деякими рекомендаціями. Група дисків може досягати 128 шт.)

Шасі MSA Gen6 несумісне з компонентами попередніх поколінь, включаючи:

– Контролери масивів;

– Оптичні роз’єми SFP;

– Модулі живлення і охолодження;

– Модулі накопичувачів;

– Особові решітки;

– Корзини для дисків розширення.

– Контролер на кожен протокол (конвергентні контролери SAN не використовуються).

Апгрейд з попередніх поколінь MSA на Gen6 повинен проводитися через резервне копіювання і відновлення даних, за допомогою утиліти RSR (Remote Snap Replication), або з використанням таких засобів, як Storage vMotion від VMWare, щоб перенести дані з колишнього масиву на новий масив Gen6.

Ліцензія ADS Suite (Advanced Data Services) для MSA 1060 і 2060 є опціональною. Для MSA 2062 ліцензія ADS Suite включається в ціну та встановлюється.

Ліцензія ADS Suite забезпечує наступні функції:

– Два рівня зберігання (Performance Tiering);

– До 512 снапшотов на систему (без ліцензії – 64 снапшотов);

– Функція RSR (Remote Snap Replication).

SMU – веб-інтерфейс для управління сімейством MSA.

MSA Gen6 поставляються з версією SMU v4, яка має поліпшення щодо SMU інших поколінь MSA:

– Покращений процес установки нового масиву «з коробки» OOBE (Out of box experience);

– Автоматичні сповіщення про доступність нових версій firmware;

– Простіша панель управління;

– Динамічне оновлення екрану;

– Угруповання логічної активності;

– Покращений зовнішній вигляд;

– Легке включення нових версій firmware.

HPE MSA Gen6 доступні під замовлення.

Надсилайте Ваші питання/запити – проконсультуємо, продамо, налаштуємо.